2012 január elsejétől családi házak / lakások  eladásakor, valamint  bérlemények egy évet meghaladó bérbeadása esetén is  kötelező az épületenergetikai tanúsítvány elkészíttetése. 

Az épületenergetikai tanúsítványok vonatkozathatnak egy egész lakóépületre

de egyetlen lakásra  is.

Miben különbözik egy lakás tanúsítása egy egész lakóház tanúsításától?

A kérdés azért fontos, mert az ingatlan tulajdonosa jó ha tudja hogyan függ össze egy lakás tanúsítása az egész épület tanúsításával. Mi lenne a tanúsítás célszerű menete, ezzel szemben mi a mai gyakorlat.

Társasházi lakások tanúsításának célszerű menete

1. Miért célszerű első lépésben az egész épületre vonatkozó energetikai számítást elkészíttetni ?

  • mert a tanúsítónak az egész épület geometriai adataira szüksége van (ez határozza meg ugyanis azt a viszonyítási alapot, melyhez hasonlítva minősítenek egy lakást, méretétől, elhelyezkedésétől függetlenül);
  • mert a lakás szerkezetei megegyeznek az épületével, s ha egy meglévő dokumentáció segítségével dolgozza fel a tanúsító az épületszerkezeteket, azt mindig az egész épületre vonatkozó dokumentumokból teszi;
  • mert ha az épület felújítását tervezik – akár építészeti akár épületgépészeti -, egy javasolt felújítás hatékonyságának megállapítása csak az egész épület energetikai számításával történhet.

2. Második lépésben könnyen elkészülhet egy lakás energetikai számítása és tanúsítványa

  • mert a tanúsító már ismeri az egész épületre vonatkozó szükséges adatokat, ezért rövid idő alatt elkészítheti az adott lakás méreteitől és elhelyezkedésétől függő önálló energetikai tanúsítványt.

Az egész épület méreteinek, szerkezeteinek ismerete tehát elengedhetetlen egy társasházi lakás tanúsításánál. A munkaigényes adatgyűjtés, számítás szükségessége miatt érdemes tehát áldozni arra, hogy az egész épületre vonatkozó energetikai számítás elkészüljön.

Társasházi lakások tanúsítása a gyakorlatban

 

Társasházi lakások energetikai tanúsítása jellemzően úgy történik, hogy felkérik a tanúsítót egy önálló lakás tanúsításra.

 

  • A tanúsító nem ismeri az épület méreteit és épületszerkezeteit. Elgondolkodik tehát, hogy mitévő legyen, hiszen adott esetben pédául ismernie kellene egy több ezer négyzetméteres lakóház paramétereit.
  • Jobb esetben megszerezhető az egész épület dokumentációja, rosszabb esetben a helyszínen kell „méretet vennie” a házról és megbecsülnie  a szükséges adatokat.
  • A tanúsításra rövid időn belül szüksége van a tulajdonosnak, aki nem érti, hogy miért van szükség ez egész ház dokumentációjára.
  • A tanúsító tudja, hogy munkájának oroszlán részét az egész épületre vonatkozó számítás képezi majd,  mely az épület nagyságától és bonyolultságától függően több-kevesebb munkaóra. S ha mindezzel elkészült, hozzáfoghat az adott lakás energetikai számításához, majd tanúsításához. Így aztán egy 50m2-es társasházi lakás tanúsítása több időbe telik, mint egy méretes családi ház energetikai minősítése.
  • A tulajdonos jogosan várja el, hogy kis méretű társasházi lakásának tanúsítása kevesebbe kerüljön, mint egy családi ház tanúsítása, ezzel szemben a tanúsító sem szeretne aránytalanul sokkal kevesebbet kapni a munkájáért.

Mit tegyünk hát, hogy sem a lakástulajdonosok, sem mi tanúsítók ne járjunk rosszul?

Elvégzem az épületre vonatkozó szükséges felméréseket, majd díjkedvezménnyel készítem el társasházi lakásának tanúsítványát bízva abban, hogy az épületen belül más lakások energetikai minősítésére is lehetőségem nyílik.