Építésügyi hatósági engedéllyel megvalósuló új építésű ingatlanokra 2009. január elseje óta kötelező – legkésőbb a használatbavételi engedélyezésig – az energetikai tanúsítvány elkészíttetése akkor, ha az építéshatósági engedélyezési eljárás 2006. szeptember 1. után indult (az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006 sz. TNM rendelet alapján). A tanúsításról az építtetőnek kell gondoskodnia.

Meglévő épület eladása, vagy egy évet meghaladó bérbeadása esetén a tulajdonos által elkészíttetendő energetikai tanúsítás 2011. 12. 31-ig önkéntes. Ugyanakkor külföldön (az EU országokban) már régebben hatályosak ezek a rendeletek, így a tanúsítás megléte már a dátum előtt is célszerű lehet.

A tanúsítási tevékenységet olyan Építész (MÉK) vagy Mérnöki (MMK) Kamarai tag, szakértő végezheti el, aki rendelkezik a külön rendeletekben meghatározott felsőfokú szakirányú végzettséggel, gyakorlattal és teljesítette az általános, valamint az energetikai ismereteket tartalmazó jogosultsági vizsgakövetelményeket.