Takarékoskodjunk az energiával!
Hol szökik a meleg?

 

Ahogyan a bevezető cikkben írtam, házaink energiafogyasztásának legnagyobb hányadát fűtésre fordítjuk. Házainkat azért fűtjük, hogy biztosítsuk a belső térben azt a hőmérsékletet amit kellemesnek érzünk, ez általában 20-22 Co.
A hőenergia átvándorol a fűtött tereinket határoló falakon, ablakokon, tetőn, padlón, ezért fűtéssel folyamatosan pótoljuk a kívülre távozott energiát.
– Minél több meleget engednek át a szerkezetek, annál többet kell a fűtésnek pótolnia, hogy ugyanolyan hőmérséklet maradjon benn. Az energiafogyasztást befolyásolja, hogy milyen a határoló anyagok minősége.
– Minél nagyobb méretűek a falak, az ablakok, a tető, a padló, annál több hő távozik. Nagyobb térfogatú házon nyilván nőnek ezek a határoló felületek, de tudnunk kell, hogy két egyforma alapterületű azonos szerkezetű épület közül az „fogyaszt” kevesebbet, amelyiknek a formája „egyszerűbb, kockaház szerű”, mert ennek a külső felülete kisebb.
– Nemcsak azt a hőmennyiséget kell pótolnunk ami a határoló felületeken keresztül távozik, hanem annak a hidegebb levegőnek a hűtő hatását is, amely az ajtó és ablaknyitáskor kerül a helyiségbe, valamint a beépítési réseken keresztül állandóan hűti a teret. Szellőztetésre szükség van, mert a levegőben levő szennyezőanyagoktól és a megnövekedett nedvességtartalomtól meg kell szabadulnunk, de ha ezt rövid ideig tartó intenzív légcserével tesszük, kevésbé hűlnek le a környező falak.
– Az elhasznált energia mennyiségét nemcsak az épület szerkezete befolyásolja, hanem maga a fűtési mód megválasztása is. A hőérzetünk függ attól, hogy padlófűtést alkalmazunk-e, vagy radiátoros fűtésnél hová kerülnek a fűtőtestek. Nem mindegy, hogy milyen energiaforrást használunk, és az sem, hogy milyen hatékonyságú a rendszer. A rendszerbe beletartozik nemcsak a kazán, hanem minden vezeték és radiátor. Rendszerünk hatásfoka megmutatja, hogy mennyi bevitt energia hasznosul.
– Meglévő épületnél az épület tájolása adott. Tudnunk kell azonban, hogy épületünk északi oldalán jobbára csak energiát vesztünk, de megfelelően kialakított déli, nyugati és keleti homlokzatával energiát is nyerhetünk, mert az ablakokon beáradó napfény bizony „ajándék energia”.
– Az energia megtakarításnak vannak olyan tényezői melyek csak a szokásainktól függnek. Ha odafigyelünk a szellőztetésre, ha okosan használjuk beépített redőnyeinket, ha beengedjük a napfényt, ha megfelelő fényforrásokat választunk, ha takarékoskodunk a melegvízzel sok energiát megtakaríthatunk.

Mennyi meleg távozik a különböző felületeken

Az épületet egészként kell kezelni. Kompromisszumot kell kötnünk, hogy melyik épületszerkezeten vagy szerkezeteken van módunk javítani.
Az, hogy mennyit javul egy épület energia felhasználása valamilyen korszerűsítéssel, csak az egész épület úgynevezett energetikai számításával állapítható meg.

2012 januárja óta sokan tisztában vannak azzal, hogy ingatlan eladáskor el kell készíttetni az épület energiatanúsítványát. A tanúsítvány alapja, az említett energetikai számítás.

Tartson velem a következő lapszámban is. Téma: Falak. Miért jó a téglaház?

Téglássy Györgyi
okleveles építészmérnök, energetikai szakértő